Królowa jesieni - dynia, o niezliczonej ilości odmian i kształtów.
Na początku września zawsze z niecierpliwością wypatruję jej na warzywnych
straganach. Łagodny, lekko mdły smak dyni idealnie zaostrza i wzbogaca
pomarańcz, imbir i cynamon. Jest wspaniałą bazą do wielu wytrawnych potraw, ale
również deserów. Lubię używać jej do zagęszczania sosów, świetnie sprawdza się
w tej roli. Gdy dynia pojawia się na moim stole, obwieszcza czas spacerów wśród
spadających liści, stołu pachnącego cynamonem i wieczorów przy kominku z
kubkiem gorącego kakao. Gdy wracam do domu z pierwszą w sezonie dynią, zawsze
robię zupę - pyszny krem o aksamitnej konsystencji. Uwielbiam jej delikatny,
lekko słodki smak, z którego po chwili wynurza się ostrzejsza, lekko drażniąca
język, nuta imbiru. Bardzo polecam, jest naprawdę smaczna i pożywna. Moja
pociecha po pierwszej łyżeczce z uśmieszkiem masowała brzuszek otwierając
buzię po więcej :)
SKŁADNIKI:
-
obrana dynia 700 g- spora cebula
- imbir ok. 4cm
- wywar jarzynowy lub mięsny 750ml*
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pestki dyni
- kwaśna śmietana
- opcjonalnie groszek ptysiowy
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i pestki, kroimy na małe cząstki.
Cebulę szatkujemy, imbir obieramy i ścieramy na tarce, obłuskane pestki prażymy
na suchej patelni.
Na
dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy poszatkowaną cebulę.
Smażymy aż cebula stanie się szklista, dodajemy starty imbir a po chwili kostki
dyni. Smażymy ok. 4 minuty i wlewamy wywar. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy
ogień, przykrywamy i podgrzewamy ok. 20 minut aż dynia stanie się miękka. Następnie zawartość patelni blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy ciepłą, z łyżką śmietany i uprażonymi pestkami dyni. Dla bardzo głodnych można serwować również z groszkiem ptysiowym.
* W zależności od wywaru smak zupy będzie łagodniejszy lub bardziej zdecydowany. Polecam własny wywar, może być też bulionetka. Jeśli wolimy bardziej gęstą zupę dodajemy mniej wywaru.
Dawno nie miałam okazji jeść dyni. Twoja zupka to ciekawa propozycja. Podana do tego w bardzo estetyczny sposób. Po zobaczeniu ostatniego zdjęcia zrobiłam się naprawdę głodna. Wygląda tak smacznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
:)Polecam spróbować, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.Ja też mam kubki smakowe w oczach ;)
OdpowiedzUsuń:*
Wygląda przepysznie :))ściskam
OdpowiedzUsuńNapewno skorzystam z przepisu.U mnie też niedługo pojawi się kilka potraw z dyni.Oczywiście obserwuję :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, próbowałam kilku przepisów na zupę dyniową, ale ten podbił moje podniebienie :) Dziękuję, bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam z przepisu i następnych , które będą. Obserwuję i liczę na rewanż. Pozdrawiam :-))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, a obserwuje już od jakiegoś czasu ;)
Usuń